DE2JAY

Láttam az égen

Elstartolt tegnap délután a második szóló zenés videóaynagom, amelyben Kain-t kérem fel közreműködni.

Ez a szerelemprojekt nagyon hamar elkészült a korábbi Ha lenne gitáromhoz képest, mivel az több mint 1 évig tartott.

A "Ha lenne gitárom" 2021 májusában írodott zeneileg, és rengetegett pergett a saját lejátszómban instrumentális verzióban mielótt a publikálás felé vette volna újtát. A Projektneve "Májusi eső" volt, egy májusi esős napon keletkezett az az alap dal, amelyből végül a klip is forgott.  Mark Rebillet munkássága felbátorított, hogy kipróbáljam a hangom. Ennek eredményeképp született egy angol haladzsa is, ami "csak" jól szólt, semmi értelemmel. A magyar szöveget ezután faragtam be a "jó FLOW"-ba, és adtam neki értelmet, amihez DZSILIDZSII segítségét is kértem mihdhiába, mivel más nagyon így se fejtette meg miről szól a dal szövege.

A “tanulva” a visszajelzések hiányából egy jóval könnyedebb szöveges résszel készültem nektek és kb. az első, ami eszembejutott már fel is karcolódott a dalra. Még kritikát is kaptam hozzá, hogy miért nincs befejezve a mondat, vagy hogy miért madár’t ragozok, de nem törődve semmivel ez érzelemből így jött, és hadszóljon.

A "Láttam az égen" egész klip teljes munkaideje vágással és mindennel együtt nem tartott addig, míg a korábbit csak leforgattuk. 

Az alap hangulat megteremtése után Kain-t felkértem, hogy egy szólót aprítson nekem a dal végére, ami egyszerűen hidegrázást okozott akkor is és azóta is, ahogy a helyére is került a dalban. Ide még egy kis kulisszatitok, hogy annyit gyakorolt, hogy a stúdiónapra alig maradtak ujjai.

A forgatási napon megküzdöttünk a nappal. Én már csutak voltam mire Kain részeit felvettük, nekem még egyszer ki kellett menni forgani, amiből ugyancsak a felvételek 90%-a kuka lett, nem lehetett megmaradni a napon szó szerint.

Kain ahogy gitározik a "Láttam az égen" Klipben

Még rengeteg kihagyott ziccert rejt a dal, de próbálok már a következő projektre koncentrálni és hozni nektek az új hallgatnivalót.

Race Driver: GRID – FullHD, 1440p, és 4K beállítás!

Tegnap leültem játszani, valamiért a GRID-re esett a választásom és észrevettem, hogy az 1280×1024 valamint 1280×720 felbontások fölé nem tudom vinni a beállítást. Hát szerettem volna megcsodálni a játékot az 1440p-s monitoromon.

Fel is csaptam az internetet, mondomg tuti valahol valamit át lehet írni és pár perc múlva meg is találtam a megolást!

Csak ki kell keresni a hardware_settings_restrictions.xml-t amit 2 helyen találhattok: C:\Program Files (x86)\Codemasters\GRID\system, vagy Steam esetén: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\grid\system\

Itt ki kell… ja előte készíts biztonsági másolatot! Szóval lepörgetsz a file-ban és kikeresed a következő sorokat:

<data>
    <res mem="270" maxWidth="1280" />
</data>

Ezt jól kitörlöd, és fel is oldottad a korlátozásokat!

Jó játékot!

Jó rég óta, mosmár biztoságosan.

Elég rég óta… emlékeim szerint 2004-ben jött a de2jay.hu ötlete blogolásnak, csak folyton óriási változtatások közepette akartam megújítani, így rengeteg bejegyzés is eltűnt a süllyesztőbe. Az utóbbi években pedig teljes elhanyagolásban szenvedett.

A mai napon viszont – mint minden más rendes oldal – SSL tanúsítványt kapott (ami már pár hónapja aktyv lenne ha rendesen beállítom). Ezen kívül még egy GDPR nyavaját is hozzáheggesztettem, fő a biztonság.